Vesti

U organizaciji LOLA INSTITUT-a, održan je 20-21. juna 2023. godine u hotelu Metropol, Beograd, prvi međunarodni skup prve radne grupe (WG1) COST Action CA21169 DYNALIFE, pod nazivom Modelling Information Flow in Biological Coding Systems, koji je bio kolociran sa Belgrade Bioinformatics Conference (BelBi2023). Skup je organizovao Odsek za računarsko bioinženjerstvo LOLA INSTITUT-a koji vodi dr Nataša Mišić, a koja je ujedno i lider WG1 CA21169 DYNALIFE, uz pomoć prof. Branka Dragovića iz Matematičkog instituta SANU. Finansijsku podršku lokalnom organizatoru LOLA INSTITUT je pružio Grant Holder CA21169 DYNALIFE koji je smešten pri Univerzitetu Bozen-Bolcano u Italiji.

Skup je svečano otvorila Pomoćnik ministra za nauku dr Marina Soković, naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“. Tokom dva dana skupa, učestvovalo je ukupno 38 istraživača iz 17 evropskih zemalja, kao i iz SAD i Meksika. Tokom skupa su prikazani najnoviji rezultati istraživanja fundamentalnih naučnih problema u smeru razumevanja funkcionalne biološke informacije, modeliranja genetskog koda, protoćelija i dinamike kompleksnih bioinformacionih procesa, kao i porekla života. U cilju širenja istorijskog i kulturnog nasleđa, učesnici su posetili Muzej Nikole Tesle i imali zajedničku večeru. Skup je izuzetno uspešno ocenjen od strane učesnika i ujedno je pokrenuo nekoliko saradnji i inicijativa, te je velikoj meri ispunjen cilj ovog skupa da dodatno konsoliduje i poveća aktivnost radne grupe WG1 CA21169 DYNALIFE.

Sajt 2 Sajt 1

LOLA INSTITUT, kao akreditovana naučnoistraživačka organizacija čiji je osnivač Republika Srbija, obaveštava sve zainteresovane da je resorno Ministarstvo 25.decembra objavilo šesti poziv za uključivanje talentovanih mladih istraživača-studenata doktorskih studija u naučnoistraživački rad NIO.

Na ovaj poziv prijavljuju se mladi istraživači koji imaju titulu diplomirani-master i koji su prvi put upisali prvu godinu doktorskih akademskih studija za školsku 2022/2023. godinu na akreditovanoj visokoškolskoj ustanovi u Republici Srbiji.

Rok za podnošenje prijava je 17. januar 2023. godine.

Obaveštenje o uslovima učešća, načinu prijave i potrebnoj dokumentaciji možete pronaći na stranici:

https://nitra.gov.rs/tekst/456/s-e-s-t-i-p-o-z-i-v-talentovanim-mladim-istrazivacima.php

Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije odobrio je finansiranje kroz program “Transfer Tehnologije” timu istraživača iz Lola instituta (nosilac projekta) i sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Katedra za proizvodno mašinstvo) za projekat “MULTIFUNCTIONAL RAPID PROTOTYPING DESKTOP MACHINE – MULTIPRODESK”, TT ID 1129.

http://www.inovacionifond.rs/cir/program/program-transfera-tehnologije

Stručni žiri Beogradskog sajma dodelio je Posebno priznanje „Korak u budućnost“ LOLA INSTITUT-u (u daljem tekstu Institut) na 64. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća u Beograd za Multifunkcionalnu mašinu za brzu izradu prototipova - MULTIPRODESK-MILL (https://sajam.rs/dodeljene-nagrade-korak-u-buducnost-2022/). U ime Stručnog žirija nagradu je uručio prof. dr Kosta Jovanović (predsednik), a nagradu ispred istraživačkog tima primio je dr Srećko Manasijević direktor Instituta. MULTIPRODESK-MILL je rezultat rada istraživača Instituta i Katedre za proizvodno mašinstvo sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u okviru poziva Dokaz Koncepta finansiran od strane Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije. Rukovodilac projekta je dr Zoran Dimić. Tokom trajanja sajma, Institut je video veliki broj posetilaca i zainteresovanost za MULTIPRODESK-MILL.

Sajam 1Sajam 2Sajam 3Sajam 4

Komanda Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Republike Srbije dana 28.12.2021. godine dodelila je Zahvalnicu za uspešnu saradnju LOLA INSTITUT-u d.o.o. Zahvalnicu je uručio komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković direktoru LOLA INSTITUT-a dr Srećku Manasijeviću.